23 Οκτ 2020

Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Με ποιον τρόπο συνδέεται ο σπουδαίος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο με την ειρήνη και τον πόλεμο; Οι μαθητές/τριες της Α’ Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 ασχολήθηκαν με τον πόλεμο από μια διαφορετική σκοπιά, αυτή της τέχνης. Μελετήσαμε, αρχικά, τον δημοφιλή πίνακα του Πικάσο «Guernica», ο οποίος δημιουργήθηκε το 1937 και απεικονίζει την πόλη Γκουέρνικα της Ισπανίας, η οποία βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια ενός εμφύλιου πολέμου στην Ισπανία. Αναλύοντας τις διάφορες πτυχές του πίνακα, οι μαθητές παρατήρησαν την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου, μέσα από τις διαφορετικές μορφές ανθρώπων και ζώων που συμπεριλαμβάνει στον πίνακά του ο Ισπανός ζωγράφος.

Στη συνέχεια, αντιπαραβάλαμε τον πίνακα αυτόν με τον πίνακα «Το παιδί με το περιστέρι» του ίδιου καλλιτέχνη με στόχο να βρούμε τις διαφορές τόσο στη μορφή όσο και στα μηνύματα που θέλει να μας περάσει για την αξία της ειρήνης. 

Στο τέλος, οι μαθητές κλήθηκαν να φτιάξουν ένα παζλ, συνθέτοντας τα κομμάτια του πίνακα «Guernica» προκειμένου να παρατηρήσουν τις λεπτομέρειες και να στηλιτεύσουν τη φρίκη του πολέμου.

Εκτός από την εντύπωση που προκάλεσε στους μαθητές ο πίνακας, τους προξένησε το ενδιαφέρον εξίσου και η πληροφορία ότι όταν οι Γερμανοί έφτασαν στο Παρίσι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην προσπάθειά τους να βρουν έργα τέχνης προς κατάσχεση, ένας Γερμανός αξιωματικός ρώτησε τον ζωγράφο: «Αυτόν τον πίνακα εσείς τον κάνατε;» Κι εκείνος απάντησε: «Όχι, εσείς».

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες